Beste onderhandelaars namens de politieke partijen,

Namens GroenLinks nodig ik jullie uit om zaterdagochtend bij elkaar te komen om het proces van de (in)formatie te bespreken.

Openbaar onderhandelen

Inmiddels mag openbaar onderhandelen als een goede Wageningse traditie worden beschouwd. We hebben de livestream leren waarderen, de afgelopen twee jaar is dat alleen maar duidelijker geworden. Helaas zullen ook gedurende deze onderhandelingen deelnemers en geïnteresseerden te maken krijgen met quarantaines. Alle gesprekken zullen daarom plaatsvinden in de raadzaal in het stadhuis waar de faciliteiten hiervoor aanwezig zijn.

Rol van de griffier

Tijdens de formatie krijgen we ondersteuning van de griffier en waar nodig vanuit de ambtelijke organisatie. Zodat eenieder precies weet wat de rol van de griffier is benoemen we die bij deze expliciet: de griffier adviseert en ondersteunt de (in)formateur en de onderhandelende partijen op procesniveau, regelt inhoudelijke ondersteuning en verslaglegging en de communicatie met de stad, de niet-formerende fracties en de driehoek, als dit nodig is.

Informatieronde en informateur

GroenLinks stelt voor om het proces te starten met een informatieronde waaraan alle politieke partijen deelnemen. Wij hebben Selçuk Akinci bereid gevonden om de rol van informateur op zich te nemen. Selçuk zal morgen aan de onderhandelaars worden voorgesteld. De informatieronde moet leiden tot een opdracht voor de formatie en een voorstel voor een meerderheidscoalitie die daarna aan de slag kan gaan met de inhoudelijke onderhandelingen.

Coalitie akkoord

GroenLinks kijkt tevreden terug op de rol van het vorige coalitieakkoord dat een aantal doorbraakdossiers formuleerde en daar uitgangspunten voor neerzette. Ons voorstel is dan ook om ook deze keer met een beperkt aantal doorbraakdossiers te werken. Daarnaast willen we wel een financiële paragraaf opnemen om de uitvoerbaarheid van de plannen te borgen. Wat GroenLinks betreft wordt er in die financiële paragraaf ook ruimte gereserveerd voor nieuwe plannen en beleid dat in het coalitieakkoord wordt beschreven.

Democratische vernieuwing

Ondanks goede voornemens is naar ons idee de democratische vernieuwing die we 4 jaar geleden voor ogen hadden vastgelopen. We stellen voor dat de gemeenteraad een werkgroep instelt om concrete voorstellen uit te werken om de democratisch vernieuwing een impuls te geven, die we ook in het inwerkweekend kunnen bespreken. Besluitvorming hierover zal uiteraard later in de raadsvergadering plaatsvinden. Daarbij moet duidelijk zijn welke doelen de raad wil bereiken en welke vormen de raad daarvoor geschikt vindt. Wij denken dan onder andere aan een burgerberaad en ondersteuning van inwoners bij participatie in ruimtelijke projecten.

A-dossiers

Het werken met A-dossiers is door de vorige raad positief geëvalueerd. Wij gaan er dan ook vanuit dat de nieuwe raad ook behoefte heeft een aantal A-dossiers te formuleren. Ons voorstel is om dat in een raadscyclus te doen en daarmee te beginnen in de Politieke Avond van 25 april. Wij beseffen dat dit op gespannen voet kan staan met een coalitieakkoord.

Bestuursstijl

De ingezette werkwijze na het inwerkweekend in 2018 is positief geëvalueerd. Ons voorstel is om de evaluatie en verbeterpunten te gebruiken als input voor het inwerkweekend. We kunnen tijdens dat inwerkweekend indien gewenst aanvullende afspraken maken.

Voorstel opdracht aan informateur

1. Een informatieronde te houden met alle partijen waarin inhoudelijke overeenkomsten en verschillen, en de voorkeuren van partijen voor een coalitie worden geïnventariseerd. In deze fase worden de mogelijke (voorkeurs)coalities onderzocht.

2. Op basis daarvan een inhoudelijk opdracht te schrijven voor de formatiefase waarbij uitgegaan wordt van:

- een meerderheidscoalitie die in staat is vaart te maken met het opgestelde beleid op onder andere kansengelijkheid, groene omgeving, energietransitie en -armoede;

- een coalitieakkoord op hoofdlijnen met inhoudelijke afspraken.

Vervolg

Wanneer de politieke partijen akkoord zijn met het voorgestelde proces zal Selçuk Akinci aan de slag gaan met de informatieronde. Daarvoor krijgt iedere partij een uitnodiging. De gesprekken zullen komende week plaatsvinden. Het streven is om volgende week zaterdag bij elkaar te komen om de formatieopdracht te bespreken.

Met vriendelijke groeten,

Guido van Vulpen