"Als je één ding mag veranderen in Wageningen, wat zou dat dan zijn?" We vroegen het aan bezoekers van de Molenmarkt op 10 september en we schreven het op om het te bewaren. Het leverde ons een waardevolle oogst aan ideeën voor de stad op. En het gaf ons nieuwe inspiratie om door te gaan op onze koers, die we herkenden in veel van de wensen.

Duurzaamheid en de groene leefomgeving

Duurzaamheid en de groene leefomgeving zijn belangrijke thema's in Wageningen. Meer zonnepanelen, minder afval, groenere en schonere speeltuinen, meer ecologisch stadsgroen en minder steen in de tuinen... het zijn gedachten die ons aanspreken en waar we ons volop voor inzetten.

GroenLinks steunt vol overtuiging het doel klimaatneutraal Wageningen 2030. We willen dat Wageningen in de kopgroep blijft van Nederlandse gemeenten op de weg naar klimaatneutraal. We zien het liefst een zonnepaneel op elk dak. En er valt heel veel te winnen met energiebesparing in woningen en gebouwen. We willen ‘groen’ en ‘sociaal’ combineren door het treffen van energiebesparende maatregelen in huurwoningen.

Bovendien vinden we dat afval niet zomaar afval moet zijn, maar een belangrijke grondstof voor iets nieuws dat weer gebruikt wordt. Afval moeten we zo min mogelijk produceren, zo veel mogelijk hergebruiken en slim verzamelen.

Met groen en blauw in de stad verrijken we de stad in ecologisch opzicht. We willen dat de gemeente zorgt voor behoud en versterking van de groenstructuren en voor beplanting die gunstig is voor insecten zoals vlinders en bijen.

 

Ruim baan voor de voetganger en de fiets

Een betere fietsroute van oost naar west, een autovrij centrum, geen auto's in het Binnenveld en geen Noordelijke Inprikker. We hoorden op de Molenmarkt veel suggesties die ruimbaan geven aan voetgangers en fietsers, en minder aan het autoverkeer.

GroenLinks is het daarmee eens. Wij willen dat de fiets comfortabel kan worden gebruikt in Wageningen. Dat draagt bij aan een beter klimaat en meer veiligheid in het verkeer. In een compacte stad als Wageningen moet de fiets ruim baan krijgen, met toegankelijke fietspaden en herkenbare fietsroutes binnen de stad en als verbinding met het buitengebied. Het liefst zien we grote delen van de binnenstand helemaal autovrij.

Daarom willen we ook dat er een ongelijkvloerse oversteek komt bij de Bornsesteeg, zodat de doorstroming van fietsers die de Nijenoord Allee kruisen wordt bevorderd. Ook andere fietsoversteken, zoals die over de Nijenoord Allee bij Hoevestein, moeten makkelijker en veiliger worden.

 

Sociaal en gastvrij

We willen dat Wageningen een sociale en gastvrije gemeente is. Op dat gebied hebben we de afgelopen jaren veel bereikt. Uitgangspunt is dat zorg en dienstverlening altijd maatwerk hoort te zijn, en zo dicht mogelijk bij de burgers georganiseerd moet zijn. We beschikken over ruimhartige minimaregelingen en over een gouden regel: we praten niet óver mensen maar mét mensen. Dat versterkt de positie van de persoon die hulp vraagt op krachtige wijze en het zet de werkwijze van de professionals volledig op de kop.

De volgende stap is dat deze verworvenheden niet alleen in beleidsstukken staan vastgelegd, maar ook merkbaar zijn in de dagelijkse praktijk. "Stop met praten over maatwerk," hoorden we op de Molenmarkt, "maar ga het doen." In de praktijk worden de afspraken die we in de gemeenteraad maakten nog niet altijd uitgevoerd, en nog niet iedereen is op de hoogte van de beschikbare regelingen en hulpverlening. GroenLinks wil daarom steeds op de hoogte blijven van de ervaringen die inwoners van Wageningen hebben in de uitvoering van de Wmo, de jeugdzorg en de participatiewet.

 

Het gaat zo slecht nog niet

"Ik hoef niks te veranderen, want Wageningen is een prima stad," was de reactie die we het vaakste hoorden. Op een zonovergoten Molenmarkt waren de meeste mensen volop tevreden met de stad en de gemeente. Wij gaan verder op onze koers, in de wetenschap dat we een mooie stad nog mooier kunnen maken.