Tegen de tijdgeest in Het zijn moeilijke jaren. Een zware economische crisis met een sociaal drama als gevolg. Een kwart van de huishoudens heeft het huis onder water staan: de hypotheekschuld is hoger dan wat het huis waard is. De werkloosheid is historisch hoog, tegen de 700.000 en het loopt nog steeds op. Meer werklozen dan in de beruchte jaren '83-'84, toen we spraken van 'de verloren generatie'. Sindsdien is de welvaart flink gegroeid, behalve voor de tien procent armste Nederlanders, die er, sinds 1977, dertig procent op achteruit zijn gegaan.

 

Donker achtergronddecor

 

Als we dit donkere achtergronddecor voor ogen blijven houden dan zijn de keuzes die Wageningen de afgelopen jaren heeft gemaakt des te betekenisvoller. Wageningen doet wat het rijk zou moeten doen maar nalaat: investeren in plaats van blind bezuinigen, vergroenen in plaats van verstarren, banen creëren in plaats van vernietigen. En een beschaafde stad zijn die goed zorgt voor de mensen die het minder goed getroffen hebben, in plaats van ze verder uit te kleden.

 

 

 

Drie onderwerpen staan voor GroenLinks centraal: werk, zorg en groene economie.

 

 

Werk is op dit moment, met de huidige recordwerkloosheid, voor veel mensen het belangrijkste.

 

Food Valley is een sterke economische regio waar de werkloosheid lager ligt dan het landelijke gemiddelde. Wageningen scoort nog beter dan de omringende gemeenten en kleurt groen op het kaartje van Nederland dat de werkloosheid in beeld brengt. Tegen de trend in daalt het aantal bijstandsgerechtigden in Wageningen, en stijgt het niet. De keuze om extra eigen geld te investeren in het participatiebeleid loont.

 

 

 

Bevrijd van budgettair korset

 

Onvermoeid blijven we als GroenLinks vechten voor verbetering van de positie van de allerlaagste inkomens. Dat het keihard nodig is bevestigen de nieuwste eerder genoemde cijfers. Onze stevige inzet voor de minima, aan de onderhandelingstafel en consequent daarna, heeft resultaat opgeleverd. Tegen de trend in hebben we de minimaregelingen niet versoberd maar juist verruimd naar 130% van de bijstandsnorm. We kennen geen voorbeelden waar het ruimer is. Ook zijn we heel trots op de eerste resultaten na het invoeren van het Armoedepact, een plan afkomstig uit het GroenLinks-programma. Terwijl het aantal huisuitzettingen in ons land exorbitant stijgt, zie je in Wageningen een forse daling.

 

 

 

Waar we minder gelukkig mee zijn is het voorstel om de vrijwilligersvergoedingen op termijn te laten verdwijnen en along the way ons spaarpotje, de minimareserve, om te keren en leeg achter te laten. We zullen -samen met de CU- een amendement indienen om de vrijwilligersvergoedingen van een uitgestelde dood te redden en de reserve participatie minima niet volledig uit te putten. In februari evalueren we ons participatiefonds voor sport en cultuur. Dan moet er voldoende geld beschikbaar zijn voor verlenging.

 

 

 

Het tweede punt dat sterk bij burgers leeft is de zorg. De komende jaren zal dat met de grote overheveling van taken naar de gemeenten de belangrijkste opgave zijn voor de lokale politiek. Ook op het terrein van zorg geldt dat we in Wageningen, tegen de trend in, extra hebben geïnvesteerd. Dat de raad een voorstel van GroenLinks heeft aangenomen om de decentralisaties niet bij voorbaat te laten insnoeren in het budgettaire korset van dit kabinet, is behalve een helder politiek statement, een belangrijk fundament om mogelijk te maken dat straks de mensen waar het om gaat centraal staan en niet de financiën.

 

 

 

The real green deal

 

Wageningen staat ook als het gaat om klimaatambitie aan de top van Nederland. Klimaatneutraal is geen besloten feestje voor een select groepje. We hebben er allemaal baat bij. Op verzoek van GroenLinks is de opbrengst van ons klimaatbeleid berekend, daar danken we het college voor. In Den Haag is het nog een vage droom, in Wageningen realiteit. Wij bewijzen dat, binnen de lokale mogelijkheden, serieus vergroenen wel kan. Dat het echte banen oplevert. Als we de 135 fte per jaar die ons klimaatbeleid aan werk oplevert, extrapoleren naar Nederland dan gaat het om ruim 54.000 fte aan werk per jaar dat we -binnen lokale beperkingen- vanaf morgen kunnen gaan realiseren. In plaats daarvan zitten we opgescheept met de nul banen tot 2017 van het Herfstakkoord. Een hartverscheurende gemiste kans.

 

 

 

Ons klimaatbeleid creëert niet alleen werk, het zorgt er ook voor dat er geld in onze portemonnee overblijft. Door energiebesparende maatregelen besparen we in Wageningen jaarlijks bijna 2 miljoen euro. Geld dat we aan andere dingen kunnen uitgeven.

 

 

 

Wageningen is the real green deal. En daar is GroenLinks vreselijk trots op.

 

 

 

Intelligente mega-investering

 

Dankzij een gezond financieel beleid, van vooral besparen op interne kosten in plaats van bezuinigen op koopkracht, staan we op het punt om een mega-investering van 13 miljoen, waarvan 8 miljoen uit eigen middelen, in onze mooie stad te doen. Dat is uitzonderlijk en economisch intelligent. En helemaal in lijn met onze keynesiaanse economische visie dat je in tijden van een vastgelopen economie en grote publieke schulden moet investeren en niet bezuinigen.

 

 

 

Ondanks het feit dat we permanent aangevallen zijn door landelijk bezuinigingsgeweld hebben we de afgelopen jaren dapper en open politiek gevoerd. Niet defensief, niet angstig, niet comme ci comme ça. De lat lag hoog en als het aan GroenLinks ligt zal ook de komende jaren de lat hoog blijven. En blijven we ons onderscheiden door economisch en financieel verstandig beleid, blijven we banen creëren door te investeren in onze lokale groene economie en blijven we uitblinken in het goed zorgen voor de meest kwetsbare burgers. Er staat veel op het spel. GroenLinks zal zich vol overgave blijven inzetten voor een Wageningen dat excelleert in beschaving en groene economische vernieuwing.