Ik geloof dat de economie moet bijdragen aan een rechtvaardige, duurzame en veerkrachtige samenleving. Dat betekent dat er producten en diensten bedacht worden die helpen om problemen in de samenleving op te lossen. En dat deze producten en diensten op een manier gemaakt en geleverd worden dat het niet schadelijk is voor mens, dier en de natuur. We kopen bedachtzamer, hergebruiken zoveel mogelijk, repareren dat wat kapot is en wanneer nodig worden nieuwe producten van 'afval' of reststromen gemaakt. En iedereen kan op een zinvolle manier bijdragen hieraan!
Daarom ben ik blij met de visie economie. Deze visie zet stevige stappen naar een economie die past bij de uitdagingen van vandaag: de klimaatcrisis, de energietransitie, en de groeiende ongelijkheid. Het benadrukt circulaire productie en consumptie wat nodig is voor een leefbare toekomst. Het maakt ook ruimte voor sociale ondernemers en bedrijven die bijdragen aan bredere maatschappelijke doelen.
Om deze visie te versterken, wil GroenLinks 'gemeenschapseconomie' nadrukkelijker in deze visie verankeren. Binnen de gemeenschapseconomie staat niet zoveel mogelijk winst voor grote bedrijven centraal, maar het eigenaarschap en welzijn van de lokale gemeenschap. Hieraan worden economische activiteiten verbonden.
Denk bijvoorbeeld aan bewoners die samen een energievoorziening gaan organiseren via een coöperatie, zoals bewonerscoöperatie Warmtenet Oost Wageningen doet. Of bewoners die geld inleggen waarmee een boer een heel jaar lang kan boeren en bewoners meehelpen mer de oogst, zoals Herenboeren. Een ander mooi Wagenings voorbeeld is stichting Nude Toekomst. Daar werken verschillende wijkbewoners via de stichting in de wijk. Ze doen bijvoorbeeld groenonderhoud in de wijk of klusjes bij andere wijkbewoners. Hier zijn afspraken over gemaakt met de Woningstichting en de gemeente.
Dit soort initiatieven zorgen ervoor dat de lokale economie sterker wordt, omdat geld en middelen in de buurt en gemeenschap blijven. En ze dragen bij aan meer betrokkenheid, eigenaarschap en een gevoel van saamhorigheid tussen de mensen.
Omdat dit soort initiatieven pionieren en nieuwe dingen doen, lopen ze vaak tegen allerlei zaken aan. Door hen te helpen met kennis, netwerk en ruimte kunnen deze initiatieven vaak sneller starten en meer verschil maken.
Dat kunnen we beter organiseren als we 'gemeenschapseconomie' nadrukkelijker in de visie verwerken. Daarom dienen wij een motie in om de gemeenschapseconomie te verankeren in de visie, zodat Wageningen dit soort betekenisvolle initiatieven beter kan ondersteunen.