De Woningstichting toont visie en lef door flink te investeren in vernieuwing van de Patrimonium wijk in tijden van crisis. GroenLinks vindt dat het nu de beurt is aan de gemeente om ook visie en lef te tonen door ervoor te kiezen om het in een keer goed te doen. We hopen dat ook de rest van de Raad het vernieuwde Patrimonium de beste start gunt en stemt voor het investeren in een aanpak van de openbare ruimte en vervanging van de oude riolering. Dat is niet alleen goed voor de wijk en haar bewoners, maar ook voor de gemeente

In de wijk Patrimonium worden vrijwel alle huizen (158) gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. De Woningstichting, eigenaar van de woningen, investeert ruim 25 miljoen in de vernieuwbouw van de wijk. Een opvallende investering in sociale woningbouw in deze economisch slechte tijden. Voor dit project gaat de hele wijk op de schop en worden de bewoners die terug willen keren in de wijk (62%), tijdelijk elders gehuisvest. Een heikel punt binnen de wijk is de aanpak van de openbare ruimte, die een extra 2 miljoen kost en niet in de begroting opgenomen is. De aanpak van de openbare ruimte moet gedeeltelijk door de gemeente gefinancierd worden. De raad besluit in binnenkort over deze investering in Patrimonium.

Patrimonium is een wijk met een hechte gemeenschap, waar sommige mensen al sinds hun geboorte wonen en ook graag oud willen worden. Vaak wonen er drie generaties van dezelfde familie in de wijk. Dat het een speciale wijk is blijkt uit het grote aantal mensen dat na vernieuwing terug wil keren en daar twee verhuizingen voor over heeft. Heel bijzonder is de manier waarop de bewoners betrokken zijn bij het open plan proces. Jong en oud hebben actief meegedacht over de nieuwe woningen, het parkeren, de tuinen, het groen en de gewenste inrichting van de openbare ruimte, waaronder de ontmoetingsplek: het Witmondplein.

Als de raad over de investeringsagenda beslist, moeten verschillende projecten tegen elkaar afgewogen worden, omdat niet alles gefinancierd kan worden. Deze keuzes zijn zowel moeilijk als pijnlijk. In het geval van moeilijke beslissingen is het handig terug te vallen op wat je zeker weet. Zonder afbreuk te doen aan de andere investeringsprojecten is het duidelijk dat de Patrimonium bewoners een bijzondere inspanning hebben geleverd en daarmee de sociale samenhang in de wijk verder vergroot hebben. Zulke processen wil je belonen/koesteren en niet ontmoedigen.

Zeker is ook dat het rioleringssysteem als onderdeel van de openbare ruimte meer dan 80 jaar oud is en binnen een aantal jaren vervangen moet worden. Het is als de meeste riolen in Wageningen nog een gecombineerd systeem, waarop zowel rioolwater uit de huizen als hemelwater op geloosd wordt. Zeker is ook dat een gescheiden systeem de voorkeur heeft omdat dit minder overlast veroorzaakt als gevolg van onvoldoende afvoercapaciteit en overstort op het oppervlaktewater bij hevige regenbuien. Tenslotte is het zeker dat het opnieuw opbreken van de straten voor reparatie en vervanging van het riool extra en te voorkómen overlast voor de bewoners veroorzaakt. Nu aanpakken van de openbare ruimte is dus beter voor het milieu, de bewoners en de portemonnee. Maar bovenal is de gelijktijdige aanpak en inrichting van de openbare ruimte een bekroning op de inspanningen van de wijkbewoners.