Gefeliciteerd! Hoe voelt het om jezelf lijsttrekker voor GroenLinks Wageningen te mogen noemen?
Wat een goede sportieve binnenkomer deze vraag! Het is een eer dat leden achter mij als lijsttrekker staan. Dat het nu definitief is en wereldkundig maakt me blij. Ik heb ontzettend veel zin om samen met de leden weer in gesprek te gaan met mensen over hun wensen en ook zorgen voor Wageningen. Als GroenLinks hebben we veel bereikt, dat moeten we verdedigen maar ik voel me intrinsiek gemotiveerd om -als de corona maatregelen het weer toelaten-  te luisteren naar andere inzichten in de stad. We hebben een belangrijk jaar voor ons liggen.

Kun je iets meer over jezelf vertellen? Wat is je achtergrond en wat doe je naast de politiek?
Na het afronden van de kunstacademie in Zwolle besloot ik door te studeren in Nijmegen. Ik ben ontzettend nieuwsgierig en leergierig van aard en wilde doorleren om krachtiger op te kunnen staan tegen onrechtvaardigheid. Ondanks dat ik mijn studie in Nijmegen was, wilde ik koste wat kost in Wageningen wonen. Dates met mijn grote liefde Mike vonden plaats in Wageningen, met als bijvangst dat ik ook ben gevallen voor de charmes van de stad. Mike deelt gelukkig mijn grote liefde voor onze stad. Mijn studie heb ik na twee jaar voortgezet aan de Wageningen Universiteit. Door mijn studie internationale sociologie heb ik op veel plekken mogen werken in het buitenland, van Kenya, Ghana tot Pakistan en Thailand, maar niets gaat boven Wageningen. Bij de zoektocht naar een vaste uitvalsbasis in Nederland hebben we gekozen om hier wortel te schieten. Als gemeenteraadslid heb ik de mazzel dat ik op de fiets naar mijn werk kan!

Naast gemeenteraadslid ben ik freelance trainer en fotograaf. Ook ben ik moeder van drie prachtige kinderen en kan ik na een jaar van corona ook nog volmondig zeggen dat ik gelukkig ben met Mike. Daarnaast hebben we een jonge hond, een ontzettende dondersteen die allerlei fratsen uithaalt waar we om kunnen lachen.

Hoe leg je aan je kinderen uit wat je doet?
Mijn kinderen zijn nog jong 6, 5 en 3 jaar. De uitleg over de gemeentepolitiek is dus best gering. Maar wat ik ze vertel is dat er een groep van 25 mensen de baas zijn van de stad. Dat deze groep mensen ook wel ‘de raad’ worden genoemd. En dat het belangrijk is om met verschillende mensen de baas te zijn en niet alleen één, want dan krijgt deze persoon te veel macht. Ik vind het ook belangrijk dat mijn kinderen snappen dat ik me inzet voor de stad. Ze zien me overdag veel terwijl mijn man werkt. Ik hecht er waarde aan dat ze mijn ambities zien en mee krijgen dat het normaal is om als vrouw te werken. Extra tof is het als ze zeggen dat ze trots op me zijn!

De afgelopen 4 jaar ben je raadslid geweest, waar ben je het meeste trots op?
Waar ik echt trots op ben is dat we als GroenLinks dicht bij onze eigen idealen en waarden blijven. Zonder ons waren besluiten in de stad echt minder groen en minder sociaal geweest. Als het aan anderen ligt is onze groene buitenruimte er vooral voor de mens. GroenLinks brengt het perspectief dat natuur waardevol is in zichzelf. Hetzelfde geldt voor zorg. Waarbij de neiging bestaat mensen te willen genezen en GroenLinks juist inzet dat mensen niet ziek worden. De waarde van GroenLinks doen er toe. En nog fundamenteler, onze waarden voor de stad doen er toe.

De verkiezingen komen eraan, waar moeten wij ons op richten de komende periode?

Ik zou heel graag willen dat politiek over de inhoud gaat. Wat willen wij als GroenLinks echt voor onze stad. Het is belangrijk dat we als GroenLinks weten waar we op de lange termijn naartoe bewegen, voorbij de komende vier jaar. De omgevingsvisie, maar ook de sociale, klimaat en woningcrises maken die lange horizon noodzakelijk. Ook wil ik dat we transparant zijn hoe we mogelijke coalitie onderhandelingen ingaan. Aan sommige standpunten tornen we niet, bij andere standpunten kunnen we zoeken naar afstemming met andere partijen. Dat er weer openbare onderhandelingen moeten komen staat voor mij als een paal boven water.  Wel zo transparant naar onze leden en naar onze kiezers. Voor mij voelt het als een morele plicht.

Hoe de uitslag met de gemeenteraadsverkiezingen ook zal zijn, de onderhandelingen moeten gaan over de kwaliteit van leven in onze stad. We moeten blijven praten over wat beleid betekent voor mensen achter de voordeur, over de waarde van goede preventieve zorg en over de kracht van de natuur. Als Wageningen hebben we goud in handen qua locatie met zoveel natuurschoon om ons heen. Maar we hebben ook goud in handen met de diversiteit in onze stad, met een schitterende -beetje eigenzinnige- binnenstad en met de jarenlange inzet om iedereen in de stad aan boord te houden. We moeten waken over wat we al voor elkaar hebben gekregen en blijven praten over wat er wezenlijk toe doet en niet starten vanuit een gesprek over geld.

Als je mensen van buiten Nederland zou rondleiden door Wageningen wat zou je dan zeker willen laten zien?
Ik zou ze als eerste thuis uitnodigen, gastvrijheid hoort bij mij maar ook bij de stad. Aan een persoonlijk inkijkje geven hecht ik waarde, dat waardeer ik zelf ook in het buitenland. Vanuit huis zou ik lopen over het klompenpad op de Eng richting Belmonte Aboretum, een unieke plek met zulke verscheidenheid aan planten, bloemen en een te gek uitzicht! De rondleiding gaat dan verder over het bergpad richting de stad. Het 5 mei plein, de binnenstad met de diversiteit aan lokale winkels en eettentjes mogen niet ontbreken. Mochten mijn gasten nog puf hebben, dan lopen we via de uiterwaarden en de dijk terug, tenzij er ergens een salsa feestje is dan sluiten we daar de dag af!

Op welk stukje Wageningen moeten we heel erg zuinig zijn?
Een stukje Wageningen wat ongrijpbaar is maar ook zó tastbaar, dat is de open sfeer. In Wageningen mag iedereen er zijn, staan we voor elkaar klaar en zorgen we dat niemand buiten de boot valt. We omarmen verschillen en koesteren overeenkomsten. Wageningen is vooruitstrevend, dat kleurt een stad en geeft de stad een dynamisch karakter. En waar we zuinig op moeten zijn en altijd voor moeten blijven waken is of iedereen mee blijft komen. Solidariteit is een groot goed.

Heb je nog een boodschap direct aan de GroenLinks leden?
Het komende verkiezingsjaar gaan we als GroenLinks afdeling samen met elkaar in. Alle leden werken, studeren, wonen ergens in Wageningen. Iedereen heeft z’n eigen netwerk. En daarmee zijn we als afdeling ontzettend krachtig. Alle leden zijn ambassadeurs van GroenLinks. Daarom ben ik vooral geïnteresseerd in wat leden nodig hebben om die ambassadeursrol te vervullen. Ik weet zeker dat we samen bergen kunnen verzetten!