28 september debateerde de raad over het bestemmingsplan voor bedrijventerrein Nudepark II. GroenLinks heeft grote twijfels bij dit nieuwe bedrijventerrein en vraagt zich, onder andere, af of er wel voldoende vraag is naar een nieuw bedrijventerrein en wat het effect is op de leegstand van de bestaande bedrijfsterreinen. Om dit eerst beter te onderzoeken diende GroenLinks een amendement in, samen met de Stadspartij, de SP en de PvdA, dat werd aangenomen. Adriana Hulsmann voerde voor GroenLinks het woord. Haar betoog is hieronder te vinden:

Ik wil beginnen met een citaat uit een recente publicatie* van Platform 31 (een kennis- en netwerkorganisatie waar marktpartijen en overheden bij zijn aangesloten, waaronder veel gemeenten). De markt voor bedrijventerreinen. Deze publicatie werd onder mijn aandacht gebracht door een Wageningse onderneemster.

De leegstand op bedrijventerreinen in Nederland loopt op tot 20 procent van het aantal vierkante meters. Een derde van de terreinen is verloederd: dat zijn ruim duizend bedrijventerreinen met vooral lokale bedrijven. Deze cijfers blijven dramatisch, ondanks het vele geld dat is uitgegeven aan revitaliseren en herstructureren. De naar schatting één miljard euro die is geïnvesteerd in de herstructurering van verouderde bedrijventerreinen heeft geen groei van het aantal bedrijven of werkgelegenheid opgeleverd.

De belangrijkste  aanbeveling: Schrap per direct alle nieuwe plannen voor bedrijventerreinen.

In Wageningen denken we daar anders over; ondanks de leegstand op de Wageningse industrieterreinen en het aanbod van kavels in de regio bv langs de snelweg Ede/Utrecht gaan we vrolijk verder met het ontwikkelen van nieuwe industrieterreinen. Terreinen waar geen serieuze vraag naar is. En zo de vraag vanuit het Wageningse MKB er zou zijn om naar NPII te verhuizen wat gaan we dan doen met de verdere toename in leegstand op de bestaande terreinen.

De discrepantie tussen vraag en aanbod waarmee de nut en noodzaak van de ontwikkeling onderbouwd wordt is gebaseerd op verwachtingen. Nergens wordt duidelijk gemaakt hoe realistisch die verwachtingen zijn en zelfs het onderliggende STEC rapport geeft aan dat de vraag stabiliseert en zelf afneemt.

We ontwikkelen NPII omdat de eigenaar deze ambitie heeft en er in de anterieure overeenkomst afspraken gemaakt zijn met de eigenaar. De marktbehoefte is in onze ogen niet aangetoond en we blijven bezig met een aanbod gestuurde aanpak. Een aanpak die niet past in de ladder van duurzame verstedelijking en ten koste gaat van het landelijke gebied, de bestaande bedrijfsterreinen  en de buurtbewoners ter plaatse.

Het zal u duidelijk zijn dat GroenLinks tegen de voorgestelde ontwikkeling van NPII is zoals we hier ook al eerder tegengestemd hebben. Omdat wij ons nu alleen mogen richten op ruimtelijke overwegingen zien wij graag overtuigend bewijs dat er in Wageningen behoefte is aan nog meer vierkante meters aan bedrijventerreinen, wat het effect is op de leegstand op de bestaande terreinen en dat op basis daarvan de ladder voor duurzame  verstedelijking correct en onderbouwd wordt toegepast. We dienen hiervoor samen met Stadspartij, Socialistische Partij en de PvdA een amendement in.

* rappport 'De markt voor bedrijventerreinen' door Platform 31 en Radboud Universiteit uit 2015