Binnenkort wordt de Wet werken naar vermogen ingevoerd, een soort wondermiddel waardoor iedereen die nu niet zelfstandig werkt dat ineens gaat doen. GroenLinks gelooft daar niet in, want willen en kunnen zijn verschillende dingen. Maar GroenLinks gelooft wél in social return bij het aanbestedingsbeleid. In de raadsvergadering zegde het college zegde toe dat social return nog dit jaar in het aanbestedingsbeleid zal zijn opgenomen.
De Wet werken naar vermogen wordt naar het schijnt een soort ei van Columbus. Of je nu SW-geïndiceerd bent, of Wajong, het maakt allemaal niet uit, iedereen gaat aan het werk. Of het gaat lukken is nog maar de vraag. GroenLinks gelooft er in elk geval niet in. Want GroenLinks vindt arbeidsparticipatie belangrijk, maar willen en kunnen zijn verschillende dingen.
Als het dan wel lukt, dan heet dat re-integreren. Maar dat valt nog niet mee. Want stel je je voor, je bent Wajonger of SW-er en je wilt een eigen plekje op de arbeidsmarkt. Om te beginnen moet je dan veel zelfvertrouwen hebben en zeker weten dat jij de beste bent. Je moet een vlotte babbel hebben, maar belangrijker nog is dat je er aantrekkelijk uitziet. Als je Wajonger bent doe je er goed aan om niet meer dan één handicap te hebben. Ben je SW-er, dan is het aan te raden om zonder enige hulp door het leven te gaan. En natuurlijk ben je optimistisch. Dat laatste lijkt me sowieso een goede insteek, want wil je tegenwoordig enig kans maken op de arbeidsmarkt dan moet je een soort supersollicitant zijn. Als je uit de SW of uit de Wajong komt dan het is maar de vraag of je dat kan zijn.
GroenLinks denkt dat het goed is als werkgevers gaan nadenken over wat zij kunnen doen om deze groep binnen te halen op de werkvloer. Want veel werkgevers willen niet meer anders als ze eenmaal iemand uit deze groepen in huis hebben. De gemeente kan daar iets in betekenen. Uiteraard door zelf, als werkgever, oog te hebben voor mensen met een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Maar vooral ook door andere werkgevers daartoe uit te dagen. Een middel bij uitstek is wat dat betreft het aanbestedingsbeleid, waar social return een vaste plek in kan krijgen. Er zijn al veel gemeenten die dat doen. Ze bedingen dan dat een bepaald percentage van de aanneemsom gebruikt wordt om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten bij het project. Zo levert de investering van de gemeente sociale winst op: social return.
Het college heeft in februari, in antwoord op vragen van GroenLinks over de posittie van schoonmakers in Wageningen, gezegd dat het aanbestedingsbeleid van Wageningen wordt herschreven. Social return zal een prominentere en beter meetbare plek krijgen. GroenLinks vindt dit een belangrijk onderwerp en we willen graag dat het nog dit jaar in orde komt. Dat moet kunnen, want er zijn veel gemeenten waar we een voorbeeld aan kunnen nemen.
In de raadsvergadering hoefde we de motie over dit onderwerp, die we samen met ChristenUnie en SP hadden voorbereid, niet in te dienen. Want veel fracties waren het met ons eens en de wethouder beloofde ook zonder die motie dat social return nog dit jaar in het aanbestedingsbeleid zal zijn opgenomen. Uiteraard houden we wel in de gaten of dat inderdaad zal gebeuren.