Wageningen ging tien jaar geleden voor het eerst werken met een structuurplan. Onder leiding van toenmalig GL wethouder Rik Eweg was een visie opgesteld die ervoor heeft gezorgd dat Wageningen wel compacte wijze groeide en het buitengebied met rust liet. De visie wordt herzien in het komende jaar en de raad stelde de kaders hiervoor vast op 22 oktober 2012. Belangrijke aandachtspunten waren versterking biodiversiteit en dat, anders dan in de tijd van de grootschalige projecten, initiatieven uit de stad essentieel zijn bij het realiseren van de plannen.De nieuwe structuurvisie gaat vooral over ruimtelijke zaken en baseert zich op reeds vastgelegd beleid over bijvoorbeeld ontwikkeling van de detailhandel. Wageningen komt nog wel nog beleid te kort: Het aanzien van de stad in de zin van een aansprekende skyline is niet geborgd.

Verstening van de stad ten koste van groen en van een effectieve afvoer van water is geen halt toegeroepen. En een beleid dat de bodem beschermt tegen acties als boringen naar schaliegas of een te grote verdichting van WarmteKoude Iopslag installaites ontbreekt.
De structuurvisie kan, nu we kijken naar de toekomst van de stad (2020-2030) en de onderlinge samenhang, wel nieuwe ambities voor kwaliteit initiëren , eventueel uitmondend in nieuw beleid. De inbreng van GroenLinks heeft ervoor gezorgd dat in de op te stellen visie ook deze aspecten aandacht krijgen.
GroenLinks vestigde de aandacht op het feit dat de uitvoeringsagenda een ander karakter moet hebben dan die van 10 jaar geleden. Grootschalige aanpak is niet aan de orde – er is eenvoudigweg geen geld voor – en strakke regelgeving leidt niet tot de beste invullingen van initatieven. De stuctuurvisie moet criteria omvatten waarmee iniatieven worden beoordeeld. Een nieuw theehuis zou bijvoorbeeld kunnen bijdragen tot beter onderhoud van het aanpalende natuurgebied. Een nieuw bedrijf tot betekenisvol werk door mensen met een beperking. Ondernemers, organisaties kunnen nu al nadenken over welke bijdrage zij kunnen leveren aan de toekomstige stad.
Via een motie, opgesteld op initatief van GL, heeft de raad het college opgeroepen om bij het opstellen van de structuurvsie de initiatieven te inventariseren en zo mogelijk vast te leggen. Greet Eijkelenboom: ‘Dit gaat verder dan consulteren. Het is een uitgelezen kans om de rijke energie en kennis van Wageningers te mobiliseren’.