Na jarenlange waarschuwingen door vluchtelingenorganisaties, COA en de IND is het asielbeleid deze zomer uitgegroeid tot een crisis van historisch ongekend inhumane omvang. Nog nooit sliepen honderden kwetsbare, zieke, gewonde, minderjarige vluchtelingen naast een opvanglocatie op straat. Maar het stopt niet in Ter Apel.

Ook in andere noodopvanglocaties zijn de leefomstandigheden onmenselijk. Er is gebrek aan privacy, kinderen krijgen geen onderwijs, getraumatiseerde mensen geen psychische zorg. De wachttijden voor de aanmeldprocedure, het gehoor met de IND en de uiteindelijk beslissing duren geen maanden, maar jaren- en jarenlang. Al die tijd mogen vluchtelingen nauwelijks werken en geen opleiding volgen.

Het kabinet wil dit oplossen met een pakket beschamende maatregelen waarmee mensenrechten en internationale afspraken aan alle kanten geschonden worden. Het recht op gezinshereniging wordt stevig ingeperkt, de beslistermijn voor de IND wordt met 150% verlengd en noodopvang hoeft voortaan niet meer te voldoen aan de minimale eisen voor humane opvang.

GroenLinks Wageningen ziet niets in deze ‘asieldeal’. Er wordt compleet voorbij gegaan aan het feit dat de opvangcrisis is gecrëerd door jarenlang bewust beleid. De verstopte asielketen is het gevolg van het ontmantelen van asielzoekerscentra en voortdurende bezuinigingen op het IND en COA, door het kabinet.

In Wageningen zijn vluchtelingen welkom. Er wordt hard gezocht naar mogelijkheden om een steentje bij te dragen aan het oplossen van de opvangcrisis. Zo zal het tijdelijke asielzoekerscentrum aan de Bosrandweg nog minstens twee jaar langer open blijven – werd onlangs bekend gemaakt. Daarnaast wordt er gezocht naar (tijdelijke) locaties voor extra opvang. De fractie stelde een aantal vragen over mogelijkheden om extra opvang in Wageningen op te zetten, het antwoord hierop volgt binnenkort.