Wageningen gaat de strijd aan tegen voedselverspilling

Maart en april staan landelijk in het teken van de voedselverspilling. Wageningen sluit, als Levende Proeftuin, waarin de gemeente samen met haar partners in de stad stappen zet om voedselverspilling te verminderen, met enthousiasme aan. Lara de Brito, wethouder duurzaamheid; “Samen er voor zorgen dat we minder eten weggooien levert een grote bijdrage, het is erg belangrijk om stappen te zetten richting klimaatneutraal en minder armoede. Wageningen is een groene en sociale kennisstad, met inwoners met een open blik naar de wereld en met veel kennis over hoe om te gaan met ons voedselsysteem. Omdat het zo goed bij de identiteit van Wageningen past willen we graag een levende proeftuin zijn. Om aandacht en bewustwording te krijgen hebben we de komende maand een speciaal programma met verschillende interessante activiteiten rond het thema voedselverspilling. De aftrap is op 20 maart met een hele bijzondere landelijke primeur in Jumbo Wageningen.”

Wageningen klimaat neutraal in 2030
Voedselverspilling tegengaan is één van de thema’s waarvoor met veel partijen wordt samengewerkt en waar ook nog veel werk is te doen. Op dit moment haalt 1/3 van het geproduceerde voedsel in de wereld ons bord niet. Willen wij in Wageningen in 2030 klimaat neutraal zijn, moeten we ook gezamenlijk met onze partners stappen zetten om voedselverspilling te verminderen. Het produceren en consumeren van voedsel heeft namelijk een negatief effect op ons milieu, het klimaat, biodiversiteit, watergebruik, energiegebruik en mineralen. Naast deze verspilling is er wereldwijd een zeer grote groep mensen die lijdt aan ondervoeding. Om in de toekomst de 9 miljard mensen op aarde van voldoende gezond voedsel te kunnen voorzien moet de voedselverspilling worden aangepakt.

Proeftuin is stap om iets groots te bereiken
Wij denken dat we met Wageningen als Levende Proeftuin, samen stappen kunnen zetten om voedselverspilling te verminderen. Minder voedselverspilling, minder armoede, minder economische schade en minder negatieve impact op het klimaat. Wageningen is een groene internationale kennisstad, met een bevolking met een open blik naar de wereld, een plek met veel kennis heeft van agrofood en hoe om te gaan met ons voedselsysteem. Wageningen University & Research is voor ons een bron van kennis en onderzoek. Om iets groots te bereiken moet je klein beginnen, Wageningen is daarvoor de ideale proeftuin. Maar alleen kunnen we dat niet, daarom slaan we als gemeente Wageningen en Wageningen University & Research de handen ineen en gaan we dit samen doen met onze partners. Samen kunnen we al lerende stappen zetten.

Wat gaat er gebeuren in maart en april?

Zondag 18 maart: Koken met restjes bij Solidez. Neem je eigen groente restjes mee en kook gezamenlijk een lekkere maaltijd. Locatie: Huis van de Nude, Kortestraat 2, tijdstip: 16.00-18.00 uur. Entree is gratis, wel even aanmelden: 0317-419171 of per e-mail: denude@solidez.nl.

Dinsdag 20 maart: Opening van een uniek schap in Nederland bij Jumbo Wageningen met producten gemaakt van voedsel dat anders verspild zou worden. Tijdstip: 10.00 uur. Opening wordt gedaan door burgemeester van Rumund, en Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur Wageningen UR.

Woensdag 28 maart: Lezing van Toine Timmermans, expert op het gebied van voedselverspilling Wageningen UR, met hapjes van verspild voedsel, gemaakt door studenten van de Rijn IJssel Vakschool Wageningen. Locatie: Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Marijkeweg 20 , Tijdstip: inloop vanaf 19.30 uur, start: 20.00 uur. Entree is gratis, wel even opgeven via ewwageningen@gmail.com.

Maandag 2 april: Duurzame Lentemarkt, naast kraampjes met duurzame producten wordt er extra aandacht besteed aan het thema voedselverspilling. Je krijgt tips hoe je thuis zelf verspilling van voedsel kan voorkomen en er zijn heerlijke hapjes te proeven van eten dat anders zou worden weggegooid, locatie: Markt en Raadhuisplein, tijdstip: 13.00-17.00 uur.

Meer informatie op www.wageningeneetduurzaam.nl