De gemeente Wageningen heeft besloten om de kosten te betalen voor woninginrichting voor inwoners die in een crisissituatie zijn beland en genoodzaakt zijn te verhuizen. Het gaat hierbij om onvoorziene verhuizingen van inwoners die geen andere manier hebben om de kosten voor hun woninginrichting te betalen én voor de huisvesting van statushouders. 

‘De gemeente wil mensen niet met schulden belasten’  - Wethouder Lara de Brito

Voorkomen van schulden

GroenLinkswethouder Lara de Brito: “Voorheen was ons beleid dat mensen een lening moesten afsluiten bij de Sociale Bank Midden Gelderland. De gemeente betaalde een deel van de aflossing. Dit had twee grote nadelen: de mensen moesten 6 weken op hun geld wachten én ze bouwden op deze manier meteen een schuld op. Als je je in zo’n moeilijke situatie bevindt, waarbij vaak sprake is van meerdere problemen, is dat geen prettige start. De gemeente Wageningen wil juist voorkomen dat mensen in de schulden komen.” Deze vorm van bijzondere bijstand wordt in uitzonderlijke gevallen toegekend, bijvoorbeeld als inwoners niet in aanmerking komen voor een lening bij een commerciële bank of als andere financiële regelingen dit niet dekken. In Wageningen gaat het jaarlijks om 5 à 6 gevallen.

 

Ook voor te huisvesten statushouders

Een grotere groep die hiervoor in aanmerking komt, zijn de statushouders. Dit zijn asielzoekers met een verblijfsvergunning. Naar verwachting gaat de gemeente Wageningen dit jaar 90 statushouders huisvesten. “Ook deze nieuwe Wageningers hebben profijt van een goede start zonder schulden. Vandaar dat ook voor hen de woninginrichting zal worden betaald door de gemeente,” aldus wethouder De Brito. “Voor statushouders geldt dat zij nu ook 6 weken op hun geld moeten wachten. Die tijd verblijven zij nog in een asielzoekerscentrum. Hierdoor ontstaan belemmeringen in de doorstroming terwijl de plekken in de AZC’s juist nu zo hard nodig zijn.”

 

Budget in kadernota 2015 al gereserveerd

De gemeente hanteert richtbedragen die zijn opgesteld door het Nibud waarmee de kosten voor stoffering en wit- en bruingoed kunnen worden betaald. De hoogte van het te verstrekken bedrag is maatwerk, afhankelijk van de samenstelling van het gezin en de persoonlijke situatie. De gemeenteraad heeft in de kadernota 2015 een bedrag van € 200.000,- gereserveerd voor deze doelgroep, naar verwachting is dit budget toereikend.