Afgelopen raadsvergadering is de raad akkoord gegaan met variant A voor de verbetering van de Wageningse bereikbaarheid. Dit is een pakket aan mobiliteitsmaatregelen, zoals het verbreden van de Nijenoord Allee, waar we als raad in 2013 ook al voor hebben gekozen. Omdat er veel ontevredenheid is over het hele proces hebben we aangegeven dat we vinden dat er in het vervolgtraject voldoende aandacht moet zijn voor leefbaarheid van bewoners, de fietsveiligheid en ruimtelijke impact zoals ecologie.
Van de provincie heeft Wageningen een half jaar de tijd gekregen om aan te tonen dat variant A (verbreden van de Nijenoord Allee) qua prestaties in de buurt komt van variant B (een rondweg om de Campus), wat betreft robuustheid en doorstroming. Daarmee werden andere aspecten, zoals leefbaarheid en eventuele schade aan de natuurlijke omgeving, buiten spel gezet. Evenmin was het nog mogelijk om een geheel andere keus te maken of om de beide varianten aan te passen. De wethouder schetste dat de provincie in die gevallen zou ingrijpen, en dat een inpassingsbesluit niet onmogelijk was.
Het was dus een gedwongen keuze, waarbij GroenLinks variant A als de minst kwade optie zag. Maar door de opwaardering van de Nijenoord Allee dreigt de oversteek voor fietsers bij Hoevestein wel te verdwijnen. Dit is een belangrijke fietsroute naar de campus en de sportvelden. In het Gemeentelijke Mobiliteitsplan heeft de raad al besloten om op deze plek te zijner tijd een ongelijkvloerse oversteek te realiseren. De fractie van GroenLinks diende een motie in om nu al te beginnen met verkennend onderzoek voor deze oversteek en om de oversteek gelijktijdig met het opwaarderen van de Nijenoord Allee te realiseren. De motie is met ruime meerderheid in de raad aangenomen.