Wageningen kent veel natuurliefhebbers. Veertig daarvan kwamen afgelopen 26 juni bij elkaar in restaurant de Blaauwe Kamer, midden in het gelijknamige natuurgebied. De deelnemers gaven zestig tips voor de lokale politieke partijen voor een beter natuurbeheer. Wethouder Erik-Jan Bijleveld is blij met het biodiversiteitsplan en het nieuwe bomenbeleid:
          “Hiermee geven we structuur aan onze stadsontwikkeling en het beheer van het groen. Het is voor de bestrijding van warmte in de stad van belang dat we overal schaduw hebben van bomen en dat mensen kunnen ontspannen in groene plantsoenen met insecten en vogels.” 

De gemeente wil zowel de stad als het buitengebied zo inrichten dat algemene soorten daar veel blijven voorkomen. Ook zorgt de gemeente ervoor dat iedere nieuwe ruimtelijke ontwikkeling de biodiversiteit verrijkt, onder andere door natuurinclusief te bouwen. 

Meer bomen 

Bomen worden zo verzorgd dat ze lang meegaan, en een goede kans maken na 80 jaar monumentaal te zijn. De gemeente wil minimaal 30% boomschaduw per wijk en per woning zicht op drie bomen. Er zijn het afgelopen jaar 450 nieuwe bomen geplant, en er is op een aantal plekken flink meer groen gekomen, waaronder rond de kerk om de Markt. Er wordt gewerkt aan de zwakke schakels in de hoofdgroenstructuur en er is een Landschapsfonds
ingesteld om natuurprojecten in het buitengebied mogelijk te maken. 

Groenberaad 

Het Groenberaad is een overleg tussen de gemeente en drie natuurorganisaties die meedenken over natuur in bouwprojecten en over groenbeheer. Ondanks het overleg gaat het beheer wel eens fout, zoals bij het opschonen van de stadsmuur. De kostbare muurplanten werden weggehaald. Een ander punt van aandacht is de handhaving.
Windmolens werden aan de orde gesteld. Deze kunnen een grote bedreiging vormen voor de vogels van het Binnenveld. Hier wordt onderzoek naar gedaan. 

Burgers aan het woord 

De bezoekers bespraken in gespreksgroepen wensen en zorgen voor natuur. Een veel terugkerende wens is het tegengaan van gif-gebruik in het groen. Niet alleen in de
gemeentelijke plantsoenen, maar vooral ook in de tuinen van particulieren. Er werd gevraagd om folders in begrijpelijke taal over middelen die ter vervanging van gif gebruikt kunnen worden, en over biologische plantgoed. Er werd tijdens de avond aandacht gevraagd voor wijken waar nu nog maar heel weinig groen is, en voor groene looproutes vanuit woonwijken naar natuur in het buitengebied. Een ander onderwerp was de paddentrek in de bebouwde kom. Op hun trek naar
voortplantingsgebied moeten ze geholpen worden met veilig oversteken. De wens was om meer paddentunnels aan te leggen bij hotspots zoals de weg naar Renkum en de Nijenoordallee ter hoogte van park Noordwest. Ook het waterbeheer moet beter. Bewoners willen de waterlelies en andere planten weer terug, zoals rond de Tarthorst en Weiden. Gewaarschuwd werd tegen vlooienbanden. In de natuur verdelgen die bandjes alle insecten.